Att tävla i bordtennis
En del i utvecklingen är att börja tävla. En fördel som bordtennis har gentemot många andra sporter är att det finns tävlingar för alla nivåer och åldrar. Det finns fyra kategorier av tävlingar: A, B, C och D. Unga spelare med ingen eller liten tävlingsvana väljer D-tävlingar (distriktstävlingar) och när spelstyrkan ökat C-tävlingar (nationella tävlingar).
Jag vill börja tävla – vad gör jag nu?
Först vill vi bara säga superkul att du vill tävla! Prata med din tränare så kommer de kunna ge tips om bra tävlingar att starta med, exempelvis ungdomstouren.
I kanalen #tävlingar i klubbens Slack så kommer vi löpande vidarebefodra mail som kommer in om kommande tävlingar. För mer information kring Slack, se https://bbtk.se/valkommen/
Vi har även lagt upp tävlingskalendrar för distriktet samt nationellt på siten, de finns taggade här.
Hur anmäler jag mig?
Klubben skickar en samlad anmälan till respektive tävling, det vill säga vi anmäler samtliga spelare på samma gång. På detta sätt säkerställer vi att licenser, avgifter med mera hamnar rätt.
Inbjudan till tävlingar kommer alltså per mail där man direkt kan ange om man vill delta eller inte. Skulle du sakna inbjudan till någon tävling så skicka mail till info@bbtk.se så ordnar vi det.
Behöver mitt barn en tävlingslicens?
Ja alla spelare behöver en licens för att kunna tävla. Det finns tre typer: A, D samt en 48-timmarslicens. För ungdomstouren räcker det med en D-licens som ger möjlighet att delta i distriktstävlingar inom det egna distriktet.
Klubben hanterar administration av licenser.
För den intresserade finns mer information kring licenser på Svenska Bordtennisförbundets hemsida under Licenser & övergångar .
Vad kostar det
Tack vare våra generösa sponsorer står klubben för såväl deltagaravgift och licensavgift för de medlemmar som tävlar.
Hur går det till när man kommer till en tävling?
Oavsett tävling så finns normalt sett mycket information kring hålltider, gruppindelningar etc på plats. Tävlingsarrangörerna brukar även samla alla förstagångstävlare innan matcherna drar igång för en pedagogisk genomgång av regler, poängräkning etc.
Ungdomstouren är vanligast att börja med och nedan följer en kort sammmanfattning av vad som normalt sker. Det kan variera mellan tävlingar så läs alltid vad som gäller för den tävling ni anmält er till, nedan är som sagt bara normalfallet.
Matcherna börjar oftast kl 9:00 och man behöver då vara på plats senast 8:30 för att prickas av. Spelarna delas sedan in i ett antal divisioner om ca 16 spelare. Divisionerna baseras på spelarnas poäng från tidigare tävlingar, har man inte tävlat innan får man spela i den lägsta divisionen mot andra som också saknar erfarenhet. Inom divisionen delas man sedan in i en grupp (pool) om 4 spelare där alla möter alla i varsin femsetare (först till tre vunna set).
När alla matcher i poolspelet är spelade går ettan och tvåan vidare till A-slutspel och trean och fyran visare till B-slutspel. Dvs, oavsett hur det går i poolspelet får alla spela slutspel. Även om man kommer sist i poolspelet kan man vinna B-slutspelet och få pokal, så det gäller att inte ge upp om det går dåligt i början.
Om man förlorar en match i slutspelel har man dock spelat färdigt för dagen. Varje spelare får alltså spela minst fyra matcher (tre i poolen och ett i slutspel) och max sju om man tar sig hela vägen till final. När man är klar åker man antingen hem eller stannar kvar och hejar på de som eventuellt är kvar.
Spelarna behöver också hjälpa till att vara domare när de andra i poolen spelar. Detta övar vi på innan matchtillfällen så att alla är trygga med hur det går till.
Ytterligare information kring just Ungdomstouren går att hitta på https://nosbtf.sbtf.se/regler/
Normalt sett är det flera från klubben på Ungdomstävlingarna. Skulle det vara frågor kring samåkning eller annat så prata med tränarna så försöker vi lösa vi det.
Det brukar finnas korv med bröd och/eller lättare fika att köpa på plats.