Under hösten 2024 deltog Bålsta BTK i ett pilotprojekt kopplat till rekrytering av åldersgruppen 65+ till idrottsföreningar. Det övergripande målet var att “skapa en aktiv idrott för fler 65+ som håller över tid”.
Resultet från pilotprojektet var väldigt positivt:
- Två nya träningsgrupper
- En av grupperna tränar 2 ggr per vecka, 2 tim per pass.
- Den andra gruppen tränar 1 ggr per vecka, 2 tim.
- Totalt 16 nya medlemmar
- Utgör ca 16% av det totala antalet medlemmar i klubben.
Just sambandet hälsofördelar och racketsporter har på senare år blivit allt tydligare och det finns idag ett flertal kliniska studier som visar på ett tydliga samband. I materialet vi tog fram som del av pilotprojektet var det just de här hälsofördelarna vi ville lyfta fram och använda för att rekrytera fler inom åldersgruppen 65 och uppåt till klubben.
Vi tog dels fram en 2-sidig “flyer” och dels en något längre presentation. Flyern fungerade som en inbjudan till att komma till vår träningslokal där vi med den längre presentationen kunde gå lite djupare in på hälsofördelarna.
Flyer
Pingis när man är 65+

Hälsofördelarna kring att spela racketsporter har på senare år blivit allt tydligare. Förstås förbättrad fysik, men även mental hälsa och till och med ökad livslängd har påvisats. Just pingis sticker ut här, och har ett väldigt stort försprång jämfört med övriga racketsporter då det även är så tillgängligt. Spelet har en väldigt låg ingångströskel både vad gäller spelares fysik och tidigare erfarenhet vid pingisbordet.
Exempelvis ges de med diagnosen Parkinson rekommendation att spela pingis, och där kan man i studier se att patienter redan efter 6 månader får tydliga förbättringar i motorik, balans och hand-öga-koordination. Tillgängligheten är nyckeln här, att man i pingis kan anpassa spelet så väl efter förutsättningarna. Precis som schack tränar hjärnan oavsett hur lång tid ett parti tar att spela, så får man alla hälsofördelarna kopplade till pingis oavsett nivå det spelas på.
Pingis är även så mycket glädje och gemenskap! Och förstås fika mellan matcherna :)
Presentation
Positiva förändringar med regelbunden fysisk aktivitet
- Bättre livskvalitet
- Ökat välbefinnande
- Bättre minne
- Bättre stresstålighet
- Piggare
- Bättre hälsa
- Mindre risk för många sjukdomar
”Fysisk aktivitet påverkar inte bara vår kropp utan också vårt mentala välbefinnande. Hur du känner dig, tänker, hur bra du tål stress, hur du lär dig nya saker och hur du är med nya människor. All rörelse räknas.”
Pingis - rörelse och träning med låg skaderisk
-
Förbättrad motorik och reflexer
- När man spelar bordtennis måste man snabbt reagera på bollen som rör sig över bordet, vilket kräver snabba reflexer. Detta hjälper inte bara till att bibehålla muskelstyrka utan även reaktionsförmåga.
-
Låg skaderisk och skonsam för leder
- Till skillnad från många andra sporter som kräver intensiv fysisk aktivitet, kan bordtennis vara en lågintensiv sport som inte kräver någon tung belastning.
-
Kondition och hjärthälsa
- Spelet kräver en ständig rörelse av kroppen för att slå bollen och positionera sig rätt. Detta håller pulsen uppe, vilket leder till bättre kondition och hjärthälsa.
-
Balans och rörlighet
- Bordtennis kräver att spelaren snabbt ändrar position, rör sig åt sidorna och balanserar kroppen för att träffa bollen i rätt tid. Dessa rörelser bidrar till att förbättra balans och rörlighet, vilket är avgörande för att förebygga fallolyckor.
Fallolyckor

Varje år faller fler än 100 000 personer, 65 år och äldre, så illa att de behöver besöka sjukvården och cirka 70 000 behöver läggas in på sjukhus. Cirka 2 000 äldre personer dör. Med förebyggande insatser kan många fallolyckor förhindras.
Regelbunden balans- och styrketräning har stor betydelse för att minska risken att falla. Både balans- och styrketräning ger god effekt även bland äldre personer. Det är alltså aldrig för sent att börja träna.
Socialstyrelsens information kring fallolyckor
Pingis - stimulans och kognitivt skydd
-
Stressreducering och känslomässig balans
- Precis som andra fysiska aktiviteter frisätter bordtennis endorfiner, kroppens egna “må bra”-hormoner, vilket bidrar till att minska stress och ångest.
-
Självförtroende och livskvalitet
- När man ser förbättringar i sitt spel, vare sig det handlar om bättre koordination eller snabbare reflexer, ger det en känsla av prestation vilket bidrar till en ökad livskvalitet och självkänsla.
-
Social interaktion och vänskap
- Social interaktion är en nyckel till god mental hälsa. Bordtennis har stor potential i att föra människor samman då spelet är enkelt att lära sig och kan spelas av människor med olika färdighetsnivåer och åldrar.
-
Kognitiv träning och minnesförbättring
- Bordtennis kräver snabb beslutsfattning och strategiskt tänkande. Spelaren måste inte bara ha öga för bollens rörelse utan också kunna förutse motståndarens nästa drag och reagera därefter.
De som spelar racketsporter lever längre

Cerebellum ”lillhjärnan” aktiveras särskilt när man spelar racketsporter som kräver koordination och strategi. Dess volym är endast 10% av den totala volymen av hjärnan, men den innehåller 50% av alla nervceller i hjärnan.
Och just denna kombinationen av koordination, strategi och rörelse som pingis erbjuder ser ut att ge så mycket mer kognitiva fördelar än man tidigare trott, bl.a ser man att regelbunden pingis bromsar sjukdomsförloppet i Parkinson (se studie här).
Brittiska och danska studier visar på tydligt samband mellan ökad livslängd och racketspel. I danska studien påvisades en ökning av medellivslängden på 9,7 år för tennisspelare.
Vi delar gärna materialet som ppt om ni skulle vilja använda med er egen föreningslogga om så önskas, bara att maila info@bbtk.se
Är du 65+ och intresserad av att börja spela pingis så skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig.